Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

dilluns, 2 de juny del 2014

Molí d'Oriol

En documents datats els anys 1400, 1511 i 1624 ja s’esmenta el molí d’oli i de la sansa. Fins al segle XVIII aquesta construcció es coneix com el Molí de l’oli.

Durant l’excavació arqueològica del molí s’ha documentat un maravedís de coure d’època de Felip IV, ressegellat l’any 1655 amb valor de IIII maravedís.

La inscripció sobre l’antiga porta de la façana principal recorda que s’amplià el molí amb una tercera premsa l’any 1789, dos anys després de la gran riuada de 1787, coincidint amb un període d’expansió de l’agricultura i de la producció d’oli destinada a l’exportació. No gaire temps després, s’ampliaria la capacitat productiva del molí amb una quarta premsa, mentre que una cinquena premsa situada a l’exterior podria tractar-se de la del molí de la sansa.

La disposició de les quatre moles sobre l’eix central de l’edifici i la distribució de la xarxa de clavegueram ens informa que, probablement, primer es van construir de forma simètrica les dos unitats bàsiques de producció situades al sector oriental del molí (prop del pou).

La superposició d’unitats estratigràfiques suggereixen una mutació en l’activitat transformadora que es desenvolupava al molí, possiblement motivada per l’electrificació del municipi i pels avenços tecnològics en matèria de premses oliaries i vinícoles. Sembla que fins l’any 1907 l’edifici va continuar funcionant com a molí d’oli la meitat oriental, encara que uns anys abans, possiblement arran dels greus desperfectes causats per la riuada de 1871, ja tingueren lloc importants transformacions estructurals a prop de l’entrada principal, on també es construiran dos trulls destinats a la producció de vi.


Els bombardejos de l’aviació alemanya i italiana durant la guerra civil van causar importants destrosses a l’edifici i a les instal·lacions. 


Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 654651966 o bé adreçant la sol·licitud al correu a associaciolacana@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada