Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

diumenge, 15 de gener del 2017

Castell nou de Flix: Un mirador excepcional del final de la Batalla de l’Ebre.




Vista de la serra de la Fatarella i de Montredons des del castell

La situació del Castell nou de Flix fa que es pugui explicar molt bé el darrer dia de la Batalla de l’Ebre perquè és un mirador excepcional de la Serra de la Fatarella i de la Serra dels Montredons.
De la mateixa manera es poden explicar els camins de la última retirada que portaven al pont de ferro situat davall mateix del castell, a l’antic pas de barca del riu de dalt.
Amb  la setena i darrera ofensiva de l’Exèrcit franquista a la Batalla de l’Ebre, desprès que  el 30 d’octubre caiguessin les defenses republicanes de la Serra de Cavalls, l’Exèrcit franquista, comença una gran maniobra tàctica que pretén encerclar l’Exèrcit república al sector de la Fatarella i aniquilar-lo. Per això, fixa i no ataca, el front a la zona de Vilalba dels Arcs – Pobla de Massaluca. I en canvi, concentra tota la seva potencia bèl·lica prop de l’Ebre, resseguint la seva riba en direcció nord, cap a Flix. Així van caient com les fitxes d’un dominó: Miravet (el 4 de novembre), Benissanet (el 5), Mora  d’Ebre i La Picossa (el 7), Serra de l’Aguila,  Perles i estació de Garcia (el 8) i Camposines (l'11), arribant al sud d’Ascó.
Manuel Tagüeña i el seu Estat Major del XV Cos de l’Exèrcit republicà, davant de la immensa pressió enemiga,  ideen un pla per tal de “passar a la riba esquerra de l’Ebre, abans d’arribar al límit de la seva resistència”. 
El pla de replegament, configura dos línies: 
La línea del “cap de pont” que s’ubicava en un arc, que des de l’oest de Riba-roja, pujava per la serra de la Fatarella i girava fins l’Ebre al sud d’Ascó.
I La segona línea de cobertura, establerta per la XIII Brigada de la 35a. Divisió, per protegir la finalització del replegament per Flix, pujava pel Barranc de Mosello fins l’extrem mes occidental de la Serra de Mont-redons i inicialment, baixava al Riu de Baix per la Vall de Valletes.
Aquestes dos línies es veuen molt bé a la foto feta des del Castell nou de Flix
La nit del 13 al 14 de novembre, Tagüeña mogué totes les seves Divisions, ocupant les dos línies de cobertura dissenyades i establint el seu lloc de comandament a les pendents est de la cota 201, Mont-redons, lloc on també quedava fixat el punt de comandament de la 35a. Divisió.


Bombardeig del pont de ferro, als peus del castell nou

Sobre les 13:00 hores del dia 15, el front d’Ascó s’ensorrà i sobre les 16:00 cauen definitivament les defenses de Raimats sobre la Serra de la Fatarella. La XIII Brigada guardarà durant el que queda de dia la segona i darrera línea de defensa, permetent el pas complert del que quedava de l'Exercit Popular a la riba dreta del Riu.
Amb la voladura del pont de ferro de Flix, a les 4:45 hores, la Batalla de l’Ebre tocava a la seva fi després de 115 dies de combats.


Pont de ferro de Flix, Batalla de l'Ebre


Gairebé tots aquests fets es poden explicar des del mirador excepcional que és el Castell  nou de Flix

Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 654651966 o bé adreçant la sol·licitud al correu a associaciolacana@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada